Amnesty Book Group (Grupp 104)

VI SÖKER DIG MED INTRESSE AV JOURNALISTIK, BÖCKER OCH TRYCKFRIHETSFRÅGOR!

Amnesty Book Group uppmärksammar internationella författare, bloggare och journalister som blivit förföljda för att de utnyttjat sin rätt att publicera sig.

Läs mer »

Vädjanden

Nurmemet Yasin – Den vilda duvan

Nurmemet Yasin, uigurisk författare och poet, dömdes 2005 till ett 10-årigt fängelsestraff till följd av att ha skrivit novellen Den vilda duvan. Novellen ansågs av den kinesiska regimen kritisera styret i den uiguriska Xinjiang-regionen. 
Novellen, vilken är skriven på uiguriska, beskriver en ung duva som blir tillfångatagen och fängslad, varefter duvan begår självmord. Berättelsen romantiserar idén kring att hellre dö än att offra sin frihet för ett liv i fångenskap; en idé som ligger till grund för att Yasin blir åtalad för att skapa splittring i regionen.

Läs mer »

Kontakta oss

Följ Amnesty Book Group på Facebook!

Nyheter

Vi och Dom, pennan som vapen mot polarisering »
9 november 2018 13:54

Under Scener och Samtal 2018 anordnade Amnesty Book Group en välbesökt paneldebatt på temat ”Vi och Dom, pennan som vapen mot polarisering”.

484 namnunderskrifter för Ilham Tohti »
12 oktober 2015 19:10

På Bokmässan i Göteborg samlade Amnesty Book Group in 484 namnunderskrifter för Ilham Tohtis omedelbara frigivande.

Alla nyheter »

Vi arbetar för Ilham Tohtis frigivande

Ilham Tohti professor i ekonomi vid Central University for Nationalities i Beijing och grundare till internetsidan “Uighur Online” känd för att länge ha kritiserat Kinas hållning gällande etniska och religiösa minoriteter i XUAR-regionen dömdes den 23 september 2014 till livstids fängelse.

Ilham Tohti är dömd för ”separatism”, en anklagelse som ofta använts mot uigurer som kritiserar övergrepp på mänskliga rättigheter. Tohti nekades kontakt med omvärlden, inklusive sina advokater, de fem första månaderna i fångenskap. Han fick genomgå tio dagar av svält då han nekades mat och har även blivit torterad i fängelset. Rättegången mot Ilham Tothi har innehållit en rad brister.

Tothi är medlem av uiguriska PEN och mottog 2014 PEN/Barabara Goldsmith Freedom to Write Award.

Om Xinjiang-regionen (Östturkestan)

Enligt kinesiska historieböcker har Xinjiang alltid varit en del av det kinesiska moderlandet. Sanningen är att området under perioder dominerats av Kina, men att det under andra perioder införlivats med övriga Centralasien. Under 1930- och 40- talet hade uigurerna två korta perioder av självständiga östturkestanska stater innan Mao och Kina 1949 tog kontroll över området. Uigurerna, som har varit områdets huvudsakliga innevånare sedan 800-talet, är en av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk. 

Sovjetunionens upplösning 1991 ledde till att samtliga större centralasiatiska folk utom uigurerna fick sina egna stater. Detta ökade nationalismen bland uigurerna och ropen efter självständighet ökade i styrka. Idag beräknas etniska kineser vara i knapp majoritet bland Xinjiangs 19 miljoner invånare och uigurer tvingas överge sin religion, kultur och språk för att ha chans att lyckas i samhället.

Läs mer om Xinjiang i Amnesty Press.