Världsbokdagen 23 april

Amnesty Book Group var på stadsbiblioteket i Göteborg för att fira Världsbokdagen den 23 april. Samtidigt samlade vi in namnunderskrifter för Ilham Tohtis omedelbara frigivande.

Ilham Tohti, professor i ekonomi vid Central University for Nationalities i Beijing och grundare till internetsidan “Uighur Online”, känd för att länge ha kritiserat Kinas hållning gällande etniska och religiösa minoriteter i XUAR-regionen (Xinjiang) dömdes den 23 september 2014 till livstids fängelse.

Ilham Tothi är dömd för ”separatism”, en anklagelse som ofta använts mot uigurer som kritiserar övergrepp på mänskliga rättigheter. Tothi nekades kontakt med omvärlden, inklusive sina advokater, de fem första månaderna i fångenskap. Han fick genomgå tio dagar av svält då han nekades mat och har även blivit torterad i fängelset. Rättegången mot Ilham Tothi har innehållit en rad brister. Uigurerna är en minoritet främst bosatta i XUAR-regionen i Kina. Merparten av uigurerna är muslimer. Sedan 1980-talet har uigurerna varit utsatta för systematiska och omfattande människorättskränkningar såsom godtyckliga arresteringar och omfattande inskränkningar i religionsfrihet samt sociala och kulturella rättigheter.