Grupp 175, Göteborg

Grupp 175 arbetar med mänskliga rättigheter i Kina. Vi har anordnat seminarier, panelsamtal, utställningar, en kulturkväll samt deltagit i kampanjer och skrivit insändare på temat mänskliga rättigheter i Kina. Gruppen har också arbetat för två aktionsfall, den kinesiske journalisten och poeten Shi Tao och den kinesiske frilansskribenten Yang Tongyan. Shi Tao frigavs den 23 augusti 2013 men Yang Tongyan sitter fortfarande fängslad i Kina.

Läs mer »

Aktionsfall

Shi Tao (师涛)

Frigiven 23 augusti 2013

Är en kinesisk journalist och poet som sedan 2005 avtjänar ett tioårigt fängelsestraff i Kina. Shi Tao blev straffad för att han enligt kinesiska myndigheter ska ha lämnat ut statshemligheter till utlandet. Det Shi Tao gjorde var att han deltog i ett möte där ett dokument om hur journalister uppmanades att rapportera kring 15-årsdagen av händelserna på himmelska fridens torg 1989, diskuterades. Dokumentet var skrivet av kommunistpartiets centrala propagandabyrå. Senare samma kväll skickade Shi Tao ett email från sitt Yahoo-konto till den New York-baserade hemsidan Democracy Forum, med anteckningar från mötet. För denna handling blev Shi Tao arresterad och efter en kort rättegång bakom stängda dörrar, skickades han i fängelse.

Yang Tongyan (杨同彦)

Yang Tongyan är en frilansskribent och medlem av det oberoende Chinese PEN Centre. Han avtjänar ett 12-årigt fängelsestraff för "omstörtande verksamhet". Han har skrivit artiklar där han har förespråkat politiska och demokratiska förändringar i Kina. Dessa har publicerats på utländska webbplatser. Han anklagas också för att ha planerat att grunda en lokal avdelning av det förbjudna China Democracy Party.

Läs mer »

Kontakta oss

Gruppsekreterare är Peter Nässén
Telefon 031-51 10 67

E-post amnestygrupp175@gmail.com

Följ oss också på facebook

Nyheter

Landprogram Kina »
11 september 2014 13:58

Nu ingår vi även i Landprogrammet för Kina.

Vernissage Tiananmen »
20 december 2013 18:03

Konst för yttrandefrihet och demokrati

Allégården, Södra Allégatan 4, Göteborg. Söndag 2 juni kl 12.00-15.30

Den 18 april 1989 samlades studenter på Himmelska Fridens Torg i Beijing,Kina. En fredlig demokratirörelse. Den 4 juni satte regimen in militär med tungt pansar mot de obeväpnade studenterna och arbetarna och krossade vad man kallade "statens fiender" och "kontrarevolutionärer" Genom denna vernissage ville vi hedra de mänskliga rättigheterna och minnas offren på Himmelska Fridens Torg.

Alla nyheter »