Samvetsfånge i Iran

Narges Mohammadi arresterades i juni 2010 och dömdes först till elva års fängelse. Domen överklagades och under tiden var hon fri mot borgen. Strafftiden sänktes i högre instans till sex år. Den 22 april 2012 tvingade två civilklädda personer Narges att följa med dem. Hon fördes till Evin-fängelset i Iran, men överfördes senare till ett fängelse i hennes mors hemstad, där hon hölls tillsammans med kriminella och blev skadad vid ett handgemäng mellan andra intagna. Narges var vid god hälsa när hon först fängslades men vid fängelsevistelserna har hälsan försämrats och hon beviljades i juli permission för vård.

Sommaren 2015 kom civilklädda poliser hem till Narges och hon fördes tillbaka till fängelset. Hennes hälsa har försämrats och hon har inte fått adekvat medicinsk vård. Rättegångarna har blivit uppskjutna ett flertal gånger de senaste månaderna.

Den 20 april stod Narges inför rättegång där hon blev orättvis anklagad för att hon har startat en illegal grupp samt att samla och konspirera för att begå brott mot staten. Hon fick 16 år i fängelse. Sen dess har Narges inte fått prata med sina barn och hon har genomgått en hunger strejk som avslutades 16 Juli. Hon har nu fått tillstånd att få prata med sina barn i 30 minuter en gång i veckan.

Hjälp oss att få Narges M frigiven - kontakta gruppsekreteraren: evamagee70@yahoo.se