Stoppa diskriminering av kvinnor på palmoljeplantager

Amnesty Internationals aktion på lördag uppmärksammar kvinnors arbetsförhållanden på palmoljeplantager i Indonesien.

Kvinnor utnyttjas genom att:
• kvinnor arbetar som daglönare, det vill säga att de bara får arbete för en dag i taget, ibland i flera år. De arbetar långa arbetsdagar med extremt låga löner. De får varken tillgång till sjukförsäkring, pension eller föräldraförsäkring.
• kvinnor besprutar oljepalmerna med det mycket giftiga ogräsmedlet parakvat, utan skyddsutrustning. Exponeringen leder till fysiska besvär men utan fast anställning och sjukförsäkring vågar de inte säga ifrån.

Detta visar en rapport från Amnesty International där 7 palmoljeplantager i Indonesien har granskats.

Över 50% av våra dagliga varor innehåller palmolja. Det finns i allt från tandkräm och tvål till kex och glass. Ett av de största företagen inom palmoljeindustrin är Wilmar, bland deras kunder finns bland annat Unilever, som äger varumärken som Dove, GB glass och Knorr.

På lördag inbjuds kalmarborna att delta i en nationell namninsamling där Amnesty kräver att Unilever måste få Wilmar att:
• erbjuda tillsvidareanställningar till kvinnor och se till att dessa arbetstagare får tillgång till sjukförsäkring, föräldraförsäkring samt pension.
• fasa ut användningen av farliga bekämpningsmedel som parakvat.
• omedelbart upphöra med tvångsarbete och se till att hot om sanktioner och betalningar under minimilönen inte används för att tvinga människor att arbeta mer.

På lördag den 4 mars kommer Amnestymedlemmar från Kalmar att finnas i Kvastenhörnan mellan kl 11 och 13 (korsningen Storgatan-Kaggensgatan).

Välkomna!

Mer information om kampanjen finns på Amnestys webb
amnesty.se/engagera-dig/agera/aktioner/kvinnors-rattigheter-kranks-pa-palmoljeplantage/