Försvara människorättsförsvarare

FÖRSVARA MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE

Amnestys globala kampanj, BRAVE, sätter ljuset på människorättsförsvarare världen över, de människor som med sitt mod står upp för mänskliga rättigheter.

Vi lever i en orolig tid där många samhällen präglas av social, ekonomisk, politisk ojämlikhet och polarisering. Samtidigt ägnar sig de med makt åt att skildra verkligheten på ett sätt som ofta undergräver respekten för mänskliga rättigheter.

Kritiska röster tystas i en tid när de behövs som mest. Det drabbar de människorättsförsvarare som står i frontlinjen för oss andra. De som försvarar inte bara sina utan allas rättigheter. Men de betalar ett högt pris: de hotas, attackeras och hängs ut i media. Om det inte räcker för att tysta dem så fängslas de. Eller dödas.

Med kampanjen BRAVE vill Amnesty uppmärksamma vilka människorättsförsvararna är, vad de gör och varför deras arbete är så viktigt.

På lördag riktar vi ljuset på följande människorättsförsvarare:

Azza Soliman, advokat och kvinnorättsförsvarare från Egypten; Xulhaz Mannan, HBTQI-aktivist och grundare av Bangladesh enda HBTQI-tidskrift, Roopbann, mördades i sitt hem 2016; Shackelia Jackson, kämpar för att få rättvisa för sin bror och andra personer vars anhöriga mördats av polis i Jamaica; Farid Al-Atrash och Issa Amro, MR-försvarare i Israel/ockuperade områdena/Palestina, riskerar fängelsestraff på grund av deras fredliga arbete och medverkan i en demonstration.

Kalmarborna inbjuds att med sin röst och sin signatur stödja dem som försöker tystas.