Välkommen till Grupp 24, Växjö

Vi arbetar för att minska kränkningar av de mänskliga rättigheterna genom att påverka andra länder och genom att informera i vår närmiljö. Vi träffas några timmar i månaden för att skriva brev, arrangera protester, planera utställningar, delta i nationella kampanjer och andra aktiviteter.

Du kan stödja Amnestys arbete genom att gå med i vår lokala Amnestygrupp och skriva brev, eller hjälpa till med våra olika lokala aktiviteter. Du kan även stödja genom att ge ekonomiskt bidrag till vårt lokala arbete, sätt gärna in en summa så vi kan köpa frimärken på vårt swishnummer: 123 633 27 95

Läs mer »

Eskinder Nega fri!

Sedan 2013 har vi i grupp 24 arbetat med den etiopiske journalisten Eskinder Negas fall. Eskinder Nega har avtjänat ett långt fängelsestraff, enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet. I februari 2018 kunde journalisten Eskinder Nega lämna fängelset som en fri man efter att ha suttit nästa sju år dömd för påhittade terroristbrott.

Klicka på "Läs mer" för mer information kring Eskinder Negas fall.

Läs mer »

Kontakta oss

Önskar du komma i kontakt med grupp 24? Mejla då: amnestygrupp24@gmail.com

Nyheter

Höstmöte »
26 september 2018 19:48

Lördag den 13 oktober. Kl.9.30-15.30
M-huset, Linneuniversitetet Växjö

Vill du vara med och förändra världen? »
23 september 2018 19:43

Måndag den 1/10 kl.18-21, Det Fria ordets hus, Växjö
Kom och träffa oss och hitta en uppgift inom Amnesty som passar just dig!

Alla nyheter »

Exempel på grupp 24:as arbete

Manifestation mot rasism och främlingsfientlighet
Inför valet 2018 deltog vi i Amnestys kampanjen #inteminröst, med syfte att uppmärksamma våra politiker på hur deras retorik påverkar värderingar och samhället. Tillsammans med Amnesty grupp 28, Palestinagruppen Kronoberg, Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet och Ensamkommandes förbund Växjö ordnade vi en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet. Efter manifestationen samlade vi namnunderskrifter till Amnestys öppna brev till politikerna enligt kampanjen #inteminröst.

Växjö Pride 2017
Vi uppmärksammade HBTQI och mänskliga rättigheter i Tjetjenien med en brevskrivaraktion på Växjö stadsbibliotek.

På lördagen gick vi tillsammans med Amnesty grupp 28 i Pride paraden.

Kality - fängslade för sitt skrivande

I Riksteaterns föreställning Kality med Martin Schibbye fick vi ta del av vittnesmål från fängslade journalister, författare och bloggare i Etiopien. I samband med föreställningen ordnade Amnesty en utställning om yttrandefrihet och vi fanns på plats för att uppmana till engagemang och samla namnunderskrifter för journalisten Eskinder Negas frigivning från Kalityfängelset.

Föreläsning om dödsstraffet

Författaren Lars-Åke Augustsson föreläste om dödstraffet igår, idag och i verkligheten. Arrangemanget på Linnéuniversitetet var ett samarbete mellan grupp 24 och U28 och lockade över 100 deltagare.

Amnesty Årsmöte Halmstad 2016


I maj 2016 åkte sex Amnesty medlemmar från distriktet till Amnestys årsmöte i Halmstad. Det var roliga, intensiva och utvecklande dagar.

Julskyltning december 2015


När det är julskyltning i Växjö brukar vi i grupp 24 ha ett bord med bland annat lotter till försäljning. Pengarna vi får in går till vårt arbete, framförallt till inköp av frimärken och kuvert.

Medlemsrekrytering

En kväll i september 2015 fanns vi på stadsbiblioteket Växjö för att värva medlemmar till Amnesty och grupp 24, samt informera om mänskliga rättigheter och Amnestys arbete gällande mänskliga rättigheter.

Aktion för Eskinder Nega

Den 16 juni 2015 stod vi på stadsbilioteket i Växjö och samlade namnunderskrifter för vårt aktionsfall Eskinder Nega. Vi har tryckt upp vykort med text som kräver att Eskinder Nega ska friges.

Höstmöte Amnesty distrikt 5, Kalmar-Kronoberg

Lördag den 15 november 2014 träffades grupperna i Växjö och Kalmar för att samverka och lära sig mer om konflikten i Israel och de ockuperade områdena Västbanken och Gaza. Gudrun från grupp 24 bilder från sin resa i Israel och de ockuperade områdena Västbanken och Gaza. Christer och Anna-Stina från grupp 45, Ängelholm var med på mötet, Christer är landssamordnare för Israel och de ockuperade områdena Västbanken och Gaza, och lärde oss mycket om konflikten där. Anna-Stina berättade om olika aktionsfall som Amnesty har i området och om det aktionsfall som grupp 45 arbetar med i området. Det blev en mycket givande dag!!

Fängslade författares dag

Grupp 24 deltog i "Fängslade författares dag" den 15 november 2014. Lotta från gruppen läste upp en text som den fängslade författaren Eskinder Nega skrivit, inne i butiken Flash. Eskinder Nega räknas som samvetsfånge av Amnesty och vi kräver att han släpps omedelbart! Gudrun och Emelie från gruppen samlade in namnunderskrifter på vykort till den Etiopiska premiärministern gällande Eskinders Negas fall. En del av grupp 24 arbete är att särskilt arbeta med Eskinder Negas fall.

8 april Romernas nationaldag
I samarbete med FLYSAM

Lördag 5 april spelades föreställningen RESANDEBLOD på IOGT, Växjö.
I föreställning tog Bennie Åkerfeldt och Pelle Jagerby med oss på en färd genom resandefolkets historia i Sverige och därmed en uppgörelse med den svenska rasismen. Arrangörer var Vänsterpartiet och ABF.
Vi i grupp 24 fanns på plats före och efter föreställningen och samlade in namnunderskrifter till vädjandebrev gällande romernas bostadssituation i Italien.

Den romska flaggan hissades utanför Växjö Kommunhus entré, den 8 april
Ett 20 talet personer hade mött upp till en manifestation vid flagghissningen strax före kl. 8 på morgonen, arrangerad av Flysam och Amnesty grupp 24. Amnesty, kyrkan samt tre partier (s,v,m) höll var sin apell! Vädjandebrev gällande romernas bostadssituation i Italien skrevs under.

FLYSAM är en nätverksorganisation i Växjö som arbetar med flyktingfrågor, Amnesty grupp 24 är en av organisationerna i nätverket. Medverkande organisationer är: ABF Södra Småland, Växjö Afghanistankomitté, Amnesty International, Bosnjakiska Islamiska församlingen, FN-föreningen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), Länsstyrelsen i Kronobergs län, Migrationsverket-Mottagningsenheten i Alvesta, Mariakyrkan, NBV Kronoberg, Noaks Ark, Röda Korset Småland, Rädda Barnen, Sensus Studieförbund, Somaliska ungdomsförbundet, Studieförbundet Bilda Syd, Växjö Kommun, Växjö rödakorskrets.

Internationella kvinnodagen 8 mars 2014

Den 8 mars var grupp 24 en av fler organisationer som höll apelltal på Speakers' Corner, Storgatan, Växjö. Gudrun från grupp 24 höll ett appelltal gällande sexuella och reproduktiva rättigheter och att det är dags att ”ställa världens ledare till svars”.

Efter appeller på Speakers Corner gick vi i demonstrationståg till IOGT, vattentorget.

På IOGT hade Grupp 24 hade ett bord med information om Amnestys arbete, den aktuella kampanjen ”Ställ världens ledare till svars” och samlade in namnunderskrifter till aktionen.

På IOGT lyssnade vi även på sång och musik med Murre Eriksson och fick höra om ”Kvinnors situation i Syrien” av Dalala Abdelghani och Mizgin Bingöl. Neira Kahrimanovic pratade om ”Pressen på unga tjejer”.
Gudrun, Sara och Emelie från grupp 24 pratade om rätten till sexuell och reproduktiv hälsa, informerade om FN:s uppföljning av Kairodokumentet och Amnestys aktion "Ställ världens ledare till svars" och berättade om olika fallbeskrivningar.

Den 8 mars arrangerades av: Amnesty grupp 24 Växjö, Centerkvinnorna, Human Developement Center, Folkpartiet, IKFF - Internationella Kvinnoförbundet Fred och Frihet, Miljöpartiet, Moderatkvinnorna, Mångkulturella kvinnoföreningen i samarb. med Folkuniversitetet, Kommunistiska partiet Växjö, S-kvinnor Växjö, Ung vänster, Vänsterpartiet.

Höstmöte Distrikt Kalmar-Kronoberg 2013

Den 9 november samlades medlemmar från Distriktets grupper, Kalmar och Växjö, till ett höstmöte.

På distriktstmötet berättade Ulla och Thomas från grupp 119 i Kalmar, om hur vi kan informera om Amnesty för skolungdommar.

Joel och Madeleine från U 28 berättade om hur de arbetar för att fånga Linnéstudenternas intresse.

Natsja Persson styrelseledamot besökte mötet och berättade om förändringsprocesser som pågår globalt inom Amnesty. Det blev många intressanta diskussioner!

Aktion mot dödsstraff 10 Oktober 2013

Medlemmar från grupp 24 fanns den 10 oktober mellan kl.16 och 19 på Växjö stadsbibliotek för att dela ut informationsmaterial från Amnesty om dödsstraffet, samtala med människor, samla in namnunderskrifter till brev gällande den 77-årige japan som suttit längst av alla i dödsscell, och gladdes åt att så relativt många verkade absolut övertygade om det förkastliga med dödsstraff!

Utbildning Asylrätt och Amnestys arbete med flyktingar och migranter

Den 21-22 september kom Madelaine Seidlitz, jurist på Amnestys kontor i Stockholm, till Växjö och utbildade oss i asylrätt, hur det går till att söka asyl i Sverige samt om Amnestys arbete med flyktingar och migranter. Deltog gjorde Amnestymedlemmar från grupp 24, grupp U28 och grupp 119 i Kalmar.

Mer information om flyktingar, migranter, vägen till Europa och asylprövning i Sverige m.m. kan man läsa på Amnestys hemsida

Den 14 september anordnade grupp 141 i Stockholm ett seminarium om journalisten Eskinder Nega och situationen för journalister i Etiopien.
Andreas från grupp 24 deltog i seminariet och rapporterade till gruppen.
Två av deltagarna i seminariet var svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson. Andreas återrapporterade till oss andra i gruppen.

Den 11 september 2013 medverkade Amnesty grupp 24 på Haganässkolan i Älmhults demokratidag.

Lena från grupp 24 var på Haganässkolan Älmhult på deras demokratidag och informerade drygt 500 elever i årskurs 1-3 på gymnasiet, om Amnesty International, mänskliga rättigheter och grupp 24:as arbete.

Enligt rektorn på Haganässkolan var det nytt för de flesta ungdommarna; han hade frågat i några av klasserna och det var ca 5 % som visste vad Amnesty var.

Eleverna verkade nöjda, några kom fram efteråt och berättade att de tyckte det var bra. Även några lärare kom fram och efteråt och tyckte även de att informationen var bra.