Eskinder Nega fri!

Eskinder Nega är frigiven efter ett sju år långt fänsgelsestraff för ett påhittat terrorristbrott. Vi i grupp 24 som har arbetat med fallet i nästan fem år glädjs.

Eskinder Nega har under lång tid blivit trakasserad, inspärrad och dessutom åtalad åtta gånger av de etiopiska myndigheterna. Bland annat greps han 2011, under en våg av gripanden av journalister som även drabbade svenskarna Johan Persson och Martin Schibbye. Han varnades då för att skriva fler artiklar som retade upp regeringen. När han några månader senare återigen greps hade han offentligt diskuterat möjligheten att den arabiska våren skulle sprida sig även till Etiopien. Eskinder Nega anklagades för att ha uppmanat till terrorbrott, för att ha deltagit i en terrororganisation och för högförräderi. 2012 dömdes han till 18 års fängelse och han har fram till februari 2018 suttit inspärrad i Kalityfängelset i Addis Abeba.

Amnesty International hoppas att frigivningen av Nega, tillsammans med hundratals andra fångar ska bana väg för tolerans och respekt för mänskliga rättigheter från den etiopiska regeringens sida.

Så här såg det ut den 8 april 2014 när Amnesty International genom generalsekreteraren Anna Lindenfors överlämnade 53 079 brev, vykort och underskrifter till Etiopiens ambassad i Stockholm gällande journalisten och samvetsfången Eskinder Nega.


Amnestys krav är att Eskinder Nega, som dömts till 18 års fängelse för sin frispråkiga journalistik, omedelbart och ovillkorligt friges. Amnesty kräver också att alla andra samvetsfångar i Etiopien friges och att myndigheternas trakasserier mot regimkritiker för att tysta dem upphör.

Eskinder Nega tilldelas 2014 års Golden Pen of Freedom av World Association of Newspapers and News Publishers. Läs mer på: World Association of Newspapers and News Publishers

I maj 2013 skrev Eskinder Nega ett brev inifrån Kality-fängelset, precis efter att hans överklagande slutligen avslagits. Det utsmugglade brevet finns publicerat på amerikanska PEN:s sajt.