Skriv för frihet på Rönnegymnasiet

Teodora Del Carmen Vasques fick missfall och myndigheterna misstänkte abort, som är totalförbjudet i El Salvador. Hon dömdes till 30 års fängelse, då hon inte kunde bevisa att det var missfall. Amnesty kräver att hon friges omedelbart och alla andra kvinnor som fängslats av samma skäl friges.
Muhammad Bekzhanov fängslades och torterades svårt misstänkt för inblandning i bombattentat. Han dömdes till 15 års fängelse. Amnesty kräver att han friges och att uppgifterna om tortyr utreds och de ansvariga ställs inför rätta.
Phyoe Phyoe Aung greps och fängslades i samband med studentprotester den 10 mars 2015 och anklagades tillsammans med ett 100-tal andra studenter och anklagas för olika politiska brott. Hon hotas av 9 års fängelse. Aung och de andra studenterna betraktar Amnesty som samvetsfångar.Amnesty kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning.
ZUNAR är en frispråkig serietecknare. Han är åtalad för ett antal tweets han skrev den 10 februari 2015, där han kritiserade rättsväsendet efter att oppositionsledaren Anwar Ibrahim fängslats anklagad för homosexualitet. Åtalet mot honom kan innebära att han döms till 43 års fängelse. Amnesty kräver att åtalet mot Zunar läggs ner och att Malaysia avskaffar "uppvigningslagen"
I Burkina Faso tvingades Maria 13 år gifta sig med en 70 år gammal man, som hade fem fruar tidigare. Maria tvingades att fly och gick i tre dagar.för att komma till ett skyddat boende för flickor. Hälften av alla flickor i Burkina Faso blir bortgifta innan 18 års ålder. Amnesty betraktat tvångsgifte som en grov människorättskränkning och kräver att Burkina Faso respekterar sin egen lagstiftning som förbjuder tvångs- och barnäktenskap samt att offer garanteras skydd och säkert boende.